Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъдите на двамата машинисти по

...
Апелативният съд във Варна потвърди изцяло присъдите на двамата машинисти по
Коментари Харесай

Общо 25 г. затвор за машинистите от Хитрино

Апелативният съд във Варна удостовери напълно присъдите на двамата машинисти по делото за влаковата злополука на гара Хитрино, оповестиха от пресцентъра на съда.

Първата инстанция - Шуменският областен съд - присъди на първия ватман - 44-годишния Димитър Михнев наказване от 15 години " отнемане от независимост " и 17 години отнемане от право да упражнява специалността си.

Помощникът му - 63-годишният  Радослав Петков - е лишен от независимост за 10 години и му е отнето правото да упражнява специалността 12 година

Михнев и Петков са приети за отговорни за това, че на 10 декември 2016 година при ръководство на товарен трен, са нарушили разпоредбите за придвижване - навлезли в гарата със 78 км/ч, като не изпълнили напътствията на предупредителния светофор, който указвал подготвеност за понижаване на скоростта до 40 км/ч. Не се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч, с подготвеност за прекъсване.

В резултат последвало дерайлиране, разваляне на вагон-цистерни, приключване на газ пропилен и гърмеж. Така по несъобразителност предизвикали гибелта на 7 души, тежки телесни повреди на 4 и междинни телесни повреди на 10 души. Деянието е квалифицирано като изключително тежък случай.

Влакът пътувал по направление Бургас - Русе и бил формиран от 2 локомотива и 26 вагон-цистерни, пренасящи 700 тона пропилен и 130 тона пропан-бутан.

Димитър Михнев минал през предупредителния светофор, като не извършил задължението си да понижи до 40 км/час преди постигане до входния светофор. От своя страна помощникът му Радослав не оповестил ясно и високо сигнала по този начин, че сътрудника му да схване известието.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР